BOŽJA BESEDA

Tedaj je Peter spregovoril:
»Zdaj v resnici razumem,
da Bog ne gleda na osebo,
temveč mu je v vsakem narodu
všeč tisti,
ki se ga boji in pravično ravna.«

MISEL DNEVA

Da je nekdo pameten,
odkrijemo veliko lažje
po njegovih vprašanjih
kot pa po odgovorih.

(Francois G. de Levis)

Uradna stran rimskokatoliške župnije Videm ob Savi v Krškem
Uredniški odbor: Mojca Kukovičič, Alenka Gorjan, Tomaž Petan, Mitja Markovič, Špela Černič in Sara Capel
Odgovarja: Mitja Markovič, župnik

Ob nedeljah letošnjega postnega času smo spremljali dve zgodbi. Ob Jezusovi še zgodbe tri kristjanov. Mlade Tinkare, upokojenke Filomene in zakonskega moža Vladimirja. Vsak na svoj način je skušal že na začetku posta vzeti ta sveti čas zares. Tinkara se je odpovedala sladkarijam, Vladimir si je zadal za cilj več molitve, vsekakor pa je želel, da bi bil njegov post izraz ljubezni do Gospoda. Filomena, ki že sicer rada moli, pa se je postnega časa naravnost veselila, saj ga razume kot čas posebne Božje bližine.

A postna prizadevanja, odpovedi, molitev, branje Svetega pisma - vse to seveda še daleč ni všeč Hudiču. Z različnimi skušnjavami Hudi duh skuša vernika odvrniti od dobrih načrtov in želje po spreobrnjenju. Za svoj končni cilj ima odvrniti človeka od Boga. Iztrgati ga iz njegovega ljubečega očetovskega objema.

Z uprizorjenimi zgodbami smo letos skušali prikazati ta notranji boj, ki se vedno znova odvija v srcu vernega človeka. Na eni strani Božja vzpodbuda k dobremu - ogenj Svetega Duha. Na drugi strani Hudičeve skušnjave, ki vlečejo v nek drug ogenj; tega smo nakazali z rdečo silhueto Skušnjavca.

Pomembno je, da se zavedamo, da to ni šala, da to ni zgodba, ampak duhovna resničnost! Hudi duh je zelo premeten in zlepa ne odstopi od zadanega cilja.

Kakor je učil že sveti Ignacij, prav tistega, ki si še posebej prizadeva za služenje Gospodu, tistega Hudič še toliko bolj zavzeto skuša spraviti z dobre poti. To smo nazorno videli v duhovnem boju, ki ga je doživljala dobra kristjanka Filomena.

Duhovna budnost, redno izpraševanje vesti in izročanje Bogu nam pomagajo, da ostanemo na varni poti dobrega.

Mitja Markovič

 

Foto: Miloš Kukovičič

(C) Fotografije in drugi elementi spletne strani so avtorska dela. Izdelava spletne strani