BOŽJA BESEDA

Sad duha pa je:
ljubezen, veselje, mir,
potrpežljlivost, blagost,
dobrotljivost, zvestoba,
krotkost, samoobvladanje.

MISEL DNEVA

Lotevati se neke stvari
na vedno enak način
in obenem pričakovati
vsakič drugačne rezultate
je najzanesljivejši
znak norosti.

(Albert Einstein)

Uradna stran rimskokatoliške župnije Videm ob Savi v Krškem
Uredniški odbor: Mojca Kukovičič, Alenka Gorjan, Tomaž Petan, Mitja Markovič, Špela Černič in Sara Capel
Odgovarja: Mitja Markovič, župnik

V torek pred pričetkom adventnega časa je naša Župnijska karitas v goste povabila gospoda Vaela Hanuna. Ime gosta je gotovo veliki večini neznano, a sporočilnost je bila tokrat v veliko večji meri kot z imenom povezana z njegovo življenjsko zgodbo. Gospod Hanuna je namreč sin očeta Palestinca in mame Slovenke. Tudi poročen je s Slovenko. Rojen in krščen v Siriji nam je lahko iz prve roke pripovedoval o vprašanjih beguncev, migrantov in vsem tistem, kar v tem času zaposluje domala vsakogar. Še bolj slikovita je bila njegova pripoved zato, ker se z množicami migrantov srečuje vsakodnevno, saj je v času begunskega vala pogodbeni prevajalec za arabščino, pri čemer največ sodeluje s policisti, vojaki, pa tudi humanitarnimi delavci v nastanitvenih in zlasti migracijskih centrih na meji s sosednjo Hrvaško.

Svojo zgodbo je pričel z lastno izkušnjo begunstva, ko je z nemirne Sirije pribežal v Slovenijo v šestdesetih letih. Pripadal je krščanski manjšini, krščen je bil v Damasku. Njegova mama je Slovenka, ki je 21 let živela v tej bližnjevzhodni, večinsko muslimanski, državi, ki pa je sekularna država in je za razliko od mnogih muslimanskih držav do verskih manjšin – tudi krščanske – strpna in sprejemajoča.

V nadaljevanju pa je pripovedoval zlasti o izkušnji dela s sedanjimi migranti ter odgovoril na številna vprašanja poslušalcev. Predvsem je poudaril, da je velik migrantski val pomešan. Med tisoči, ki v teh dneh prihajajo proti Evropi je dejansko veliko žrtev sirske vojne. To so ljudje, ki v resnici potrebujejo zaščito in pomoč. Težava Sirije in njenih prebivalcev je, da poteka tam zelo kaotična vojna, v kateri je težko določiti, proti komu se boriti in kaj je cilj vojne. Teror izvaja vladajoča elita, sedaj se v vojno vmešavajo še mednarodne sile. Zato se ob sicer splošni mobilizaciji mnogi odločijo raje za beg kot za bojevanje, ki nima določenega cilja.

Poleg sirskih beguncev, ki so v povprečju tudi izobraženi in kulturno razgledani, pa je v prebežniškem valu mnogo ekonomskih in drugih migrantov, zlasti iz Afganistana in Irana ter severne in centralne Afrike. Vse to povzroča veliko zmedo in različno doživljanje lokalnega prebivalstva ob tako imenovani balkanski migrantski poti. Vsako posploševanje je seveda hitro pot h krivičnosti. Gost je mnenja, da bi jasno ločevanje vojnih beguncev in zgolj ekonomskih migrantov, veliko pripomoglo k temu, da bi pomoč prejeli tisti, ki so je res potrebni, medtem ko bi migranti lahko potovali na ozemlja ciljnih držav pod pogoji, ki jih za ekonomske migrante države s svojimi zakoni določijo.

(C) Fotografije in drugi elementi spletne strani so avtorska dela. Izdelava spletne strani