BOŽJA BESEDA

Ne imenujem vas več služabnike,
ker služabnik ne ve,
kaj dela njegov gospodar;
vas sem imenoval prijatelje,
ker sem vam razodel vse,
kar sem slišal od svojega Očeta.

MISEL DNEVA

Ne hodi tja,
kamor te vodi pot,
ampak pojdi tja,
kjer ni nobene poti,
in tam pusti za seboj sled.

(Ralph Waodo Emerson)

Uradna stran rimskokatoliške župnije Videm ob Savi v Krškem
Uredniški odbor: Mojca Kukovičič, Alenka Gorjan, Tomaž Petan, Mitja Markovič, Špela Černič in Sara Capel
Odgovarja: Mitja Markovič, župnik

»Prijeten je občutek, ko smo skupaj ... ker na kupu se zbiramo ljudje, ki podobno mislimo, imamo podobne interese ali nas kar koli drugega povezuje ... In če smo skupaj zato, ker bi radi naredili nekaj – malega – a dobrega, pomeni to, da nas povezuje ljubezen, dobrota ... In to je preprosto lepo.

Nocoj je praznik ljubezni. Ljubezen ima veliko obrazov, veliko različnih oblik. Nocoj se veselimo tiste, ki ji pravimo  dobrota, velikodušnost, pomoč sočloveku, odprta dlan ...«

S temi besedami je domači župnik Mitja Markovič pozdravil vse prisotne na osmem dobrodelnem koncertu Župnijske karitas Videm-Krško »ZaUpanje«.

Dodal je še: »Ljubezen potrebuje zglede. Včasih so to junaki ljubezni. Največkrat so dovolj preprosti ljudje, ki ljubezen živijo. Pogled na take ljudi, na njihova dela in na njihove besede, so navdih. Opogumijo nas in navdušijo, da si rečemo: 'Tudi jaz bi rad bil tak.'  

Pravzaprav je res še več: ljubezni se drugače sploh ne moremo 'naučiti', kot tako, da ljubezen gledamo. Da jo občudujemo. Da jo okušamo. Otroci se 'naučijo' ljubezni, ko okušajo varen objem mame in očeta, ko okušajo njuno odpuščanje, ko gledajo in občudujejo, kaj vse sta pripravljena storiti zanje. Velikokrat niti ne vedo, da je to ljubezen. A jo gledajo. Okušajo jo. In občudujejo. In se je učijo. Da so v nekem trenutku sposobni in usposobljeni z ljubeznijo pogledati na bližnjega. Sposobni v ljubezni svoje življenje podariti. In sami podariti in objeti nova življenja.

Ljubezen potrebuje zglede. Preprostih ljudi, ki ljubezen živijo.«

Vsi nastopajoči so ustvarili zares bogat in prijeten večer. Dobrodelni večer so obogatili plesalci Plesnega kluba Lukec, narodnozabavni ansambel Glasbene šole Krško, Mažuretni klub ter Klara in Matej. Osrednji gostje večera so bili člani dalmatinske klape Šufit, ki so z izborom nekaterih lastnih ter večino znanih napevov vedno znova izzvali navdušen aplavz udeležencev koncerta, pri mnogih znanih napevih se je pesmi pridružila celotna dvorana. Svojevrsten vrhunec in veliko navdušenje so hrvaški gostje ustvarili, ko so zapeli priljubljenega »Čebelarja«.

Vse prisotne je pozdravila in nagovorila podžupanja Občine Krško Ana Nuša Somrak in se zahvalila za dragocen prispevek, ki ga k širši družbi prinaša Župnijska Karitas, osebno pa se je zahvalila tudi njeni voditeljici Ivanki Zupančič, ki je tudi najbolj zaslužna za lep koncert, njegovo domišljeno zasnovo in odlično izvedbo.

Foto: Miloš Kukovičič

(C) Fotografije in drugi elementi spletne strani so avtorska dela. Izdelava spletne strani