BOŽJA BESEDA

Bog namreč
svojega Sina ni poslal na svet,
da bi svet obsodil,
marveč, da bi se svet
po njem rešil.

MISEL DNEVA

Da je nekdo pameten,
odkrijemo veliko lažje
po njegovih vprašanjih
kot pa po odgovorih.

(Francois G. de Levis)

Uradna stran rimskokatoliške župnije Videm ob Savi v Krškem
Uredniški odbor: Mojca Kukovičič, Alenka Gorjan, Tomaž Petan, Mitja Markovič, Špela Černič in Sara Capel
Odgovarja: Mitja Markovič, župnik

Dragi starši izvidnikov.

S tem pisemcem bi vam pred prvim vrhuncem letošnjega skavtskega leta – jesenovanjem – ki nas čaka prihajajoči konec tedna na kratko spregovorili o našem vzgojnem prizadevanju. Mnogi v času našega »uradnega« sestanka ob začetku skavtskega leta niste utegnili, pa se nam je zdelo prav, da vam na tak način na kratko predstavimo nekaj bistvenih potez našega prizadevanja. Gotovo bo to zlasti zanimivo za tiste, ki ste letos prvič vpisali vaše otroke k skavtom, pa tudi za tiste, katerih otroci so ravnokar napredovali od volčičev v vejo izvidnikov, saj je naš način dela usklajen s starostnimi potrebami otrok in tako precej drugačen od življenja volčičev.

Najprej bi se vam radi zahvalili za vaše zaupanje. Res ga jemljemo kot zaupanje. Tako v učinkovitost skavtske metode (ki ima že več kot 100-letno uspešno tradicijo v svetovnem merilu), kakor v naša konkretna prizadevanja pri nas v Krškem (kjer smo letos vstopili v 13. leto tovrstnega dela). Skavtstvo ni le prostočasna dejavnost, ampak je način življenja, za nas voditelje pa je to vzgojni proces, ki ga hodimo skupaj z vašimi otroki – prav s tem pismom pa se obračamo na vas zato, ker si želimo, da ga hodimo z roko v roki z vami, saj je naše delo droben ščepec k vašim vzgojnim prizadevanjem.

Skavtstvo je bistveno zaznamovano z življenjem v naravi. Narava je močna človekova vzgojiteljica. V času, ko se je človekovo življenje marsikje močno odmaknilo od naravnih procesov, se to zdi čedalje pomembnejše. Med našimi pomembnimi vrednotami so namreč skrb za zdravje (telesno in duhovno), gibanje v naravnem okolju, vzgoja z igro, učenje s praktičnim delom, druženje, sprejemanje odgovornosti.

Vse naše dejavnosti, ki jih pripravljamo za vaše otroke, imajo vzgojno ozadje, pa naj gre za veliko igro, učenje veščin, sprejemanje odgovornosti, osebnostno napredovanje, utrjevanje samozavesti, ki ga (zlasti mlad) človek začuti ob uspehu. Vsako skavtsko leto se tako prične s temeljito analizo stanja, določanjem vzgojnih ciljev, ki jih zasledujemo, nadaljuje z oblikovanjem in seveda izvajanjem programa, ki ga po izvedbi vselej skrbno vrednotimo. Gotovo si predstavljate, da je za vsemi dejavnostmi, ki jih pripravljamo, velika skrb, veliko truda, nenazadnje tudi časa in velika odgovornost, ki jo pri tem čutimo. V tem smislu vas nagovarjamo k temu, da tudi sami tako gledate na naše delo, da vaše otroke vzpodbujate tako k rednemu udejstvovanju na srečanjih in večjih projektih, hkrati pa z zanimanjem spremljate tudi njihovo osebnostno napredovanje, znanje veščin in podobno.

Zavedamo se, da so sodobne aktivne mlade družine danes razpete med številne obveznosti, dejavnosti in cilje in da je marsikdaj težko terminsko uskladiti vse, kar želite zase in za vaše otroke. Da bi vam šli »na roko« smo že v začetku leta oblikovali urnik dejavnosti za celo leto vse do poletnega tabora. Upam, da iz zgoraj zapisanega razumete, da je zelo pomembno, da je naše delo kar se da kontinuirano in da vsak izostanek pomeni določen »minus«: seveda ne toliko formalni, kot vsebinski. In da je za otroke in celotni vzgojni proces najbolj učinkovito, če se odvija v kontinuiranem loku. V tem smislu vas prosimo, da – kolikor je največ mogoče – urnike oblikujete tako, da bo to otrokom čim bolj omogočeno.

Še beseda o našem jesenovanju.

Gre za prvi vikend projekt v skavtskem letu pri izvidnikih. Pomeni dva dni skupnega življenja v zelo preprostih razmerah, kjer sami poskrbimo za vse, kar potrebujemo – od pospravljanja do kuhanja, od pripravljanja kuriva do skrbi za svoje stvari. Tak način življenja nas uči biti hvaležen za vse tisto, kar imamo v vsakdanu, pa ni samoumevno. Seveda pa je vse prilagojeno starosti otrok, to pomeni, da je pravzaprav vse velika igra – igra življenja.

Še beseda o opremi na skavtskih aktivnostih. Na vse aktivnosti naj otroci prihajajo preprosto oblečeni, torej v oblačilih »za doma«, v takih, ki jih ni škoda. Skavtstvo se odvija v naravi – tudi jesenovanje se bo skoraj v celoti odvijalo v naravi. Med žaganjem drv, igro v gozdu, orientacijo po okoliških travnikih in livadah ... bi bilo škoda preveč lepih oblačil. Na nogah so najboljši gojzarji. Konec tedna je napovedano sicer suho, a kar sveže poznojesensko vreme. Poskrbite, da bodo otroci imeli dovolj toplih oblačil in tudi dovolj za preobleči. Naj bo rajši kaj preveč kot premalo. Kot rečeno – nastanitev je preprosta, to pomeni, da spimo v spalni vreči in na spalni podlagi (če kaj od tega nimate, si od koga sposodite, če vam ne uspe, čim prej govorite z nami, voditelji, bomo pomagali).

Med tipično »skavtskimi« elementi opreme pa je naglavna lučka (sedaj, ko so dnevi zelo kratki je praktično nepogrešljiva), zelo uporaben je tudi žepni nožek (ni pa ga treba kupiti prav pred jesenovanjem, morda ga bo prinesel šele Miklavž :)

Jesenovanje se bo odvijalo razmeroma blizu »doma«, pa vendar malce odmaknjeno. Blizu Kostanjka pri Zdolah bomo jesenovali. Točno lokacijo vam bomo poslali po sporočilih SMS, ker bomo – zaradi bližine – vas prosili za prevoz do kraja jesenovanja. Kar se stroškov tiče, se vselej trudimo, da so minimalni, tokrat simboličnih 5 €.

Na jesenovanje se prijavite tako, da na telefonsko številko 041294010 (Neža) s SMSjem potrdite udeležbo z imenom in priimkom do srede, 15.11.2017 do 20. ure.

Če vas kar koli zanima, nam pišite (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) ali koga od nas pokličite.

 

Voditelji veje izvidnikov in vodnic:

Neža Petan, Gašper Repše, Teja Omerzel in Mitja Markovič

 

ZGOŠČENE INFORMACIJE ZA JESENOVANJE

 

Lokacija: Blizu kraja Kostanjek pri Zdolah

Začetek: V petek, 17. novembra, ob 19h

Konec: V nedeljo, 19. novembra, ob 15h

Prevoz: lasten (starši)

Prispevek: 5 €

Hrana: tudi tokrat bomo hvaležni za kak »kos« prehrane, potrebe bodo objavljene na starševski listi, kot običajno. To pomeni, da se vsak izmed vas javi kaj od hrane bo prinesel, prispeval.

Oprema:

- skavtski kroj (razen za novince, ki so se letos šele pridružili skavtom)

-         primerna obutev za dejavnosti v naravi – najbolje gojzarji. Priporočamo, da imajo s seboj dva para obutve (npr. Gojzarji + superge)

-         spalna vreča in podlaga (armafleks),

-         topla oblačila za dejavnosti za prostem (večina dejavnosti se ob odivjala na prostem). Dovolj oblačil za preobleči.

-         Ne pozabite na rokavice, kapo in ostalo potrebno za aktualne temperature.

-         pribor za osebno higieno vključno z brisačo (priporočamo zobno ščetko, zobno pasto, vlažilne robčke (s katerimi se zvečer “umijemo”...),

-         jedilni pribor (žlica, vilica, lonček/posodica, krožnik ali podobno),

-         čutara ali plastenka za vodo

-         zdravstvena izkaznica,

-         čelna svetilka,

-         vreča za umazano perilo

-         in ostala skavtska oprema, ki jo kdo že ima: nožek, kompas, kresilo ...

-         vse naj bo spravljeno v nahrbtnik, ki ga otroci sami spakirajo, da točno vedo, kje se kakšna stvar nahaja

-         modro je, da imajo stvari spakirane v vrečke

 

 

Kontakti voditeljev čete (starostna veja izvidnikov):

-         Neža Petan (041 294 010, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

-         Gašper Repše (051 714 784, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

-         Teja Omerzel (041 362 935, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

-         Mitja Markovič (041 934 603, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

 

(C) Fotografije in drugi elementi spletne strani so avtorska dela. Izdelava spletne strani